Tim Gábor a Rallye világában is helyt állt

2013.12.30 18:35

Tim Gábor a gyorsasági versenyzés mellett, rendszeresen indul amatőr rally versenyeken, de a fő megmérettetés, mindig az év végi Szilveszter Rally.

A 2013-as Szilveszter Rally volt Tim Gábor karrierjének a negyedik próbálkozása, hogy sikeresen befejezze az év végi hungaroringi megmérettetést, ahol eddig minden esetben műszaki hibával kiesett. Már két éve, hobbi szinten építget egy Nissan Sunny GTi-t, és most arra az elhatározásra jutott a csapatával, hogy próbálja meg ezzel a kocsival. Nem világverő, kategóriájában sem különösen ütőképes konstrukció, de arra tökéletesen megfelel, hogy Gábor a vezetési tudásának javítása mellett, a szakmai ismereteit is bővítse. Nem beszélve arról, hogy navigátorával, Timár Tamással is még szoknia kell a rally közeget, hisz eddig csak néhány sprint versenyen indultak.

A verseny előtt egyszerű volt a cél, a kategória első felébe illene beférni, és természetesen, végre befejezni a versenyt. A nevezési listán 240 induló, 35-en a kategóriában, jó néhány brutális rally-s vas, tapasztalt pilótákkal, ilyen egy igazi kihívás.

A gumiválasztás jól sikerült végig, ez a motorerőbeli és technikai hátrányt jelentősen kompenzálta, és Gábor pályaismerete a Hungaroring belső szakaszán szintén nagyon sokat jelentett.

Az első, esti gyorson ezt meg is mutatta, a kategória 7. helyén ért célba, az összetett 66. helyen a 240 indulóból. Nem volt nagy rizikó vállalva, de a tempó jó volt, a kocsi jól viselkedett. A kezdés tehát nagyon biztató, jó hangulatban fejeződött be az első nap, és különösen nagy öröm volt látni, hogy rengeteg néző jött ki már az első napra. Sőt, a vasárnapi nézőszám a szervező elmondása szerint a tízezret is meghaladta.

A vasárnapi 6 gyorsasági, három dupla szakaszt jelentett. Egy külső és utána egyből egy belső kör a Hungaroring-en. Sajnos egy kábel szétcsúszott a kocsiban, és a második gyorsot döcögve tették meg majd két perc hátrányt összeszedve. A két szakasz között volt egy apró idő, kiugrottak a kocsiból, és megpróbálták orvosolni a problémát, melyet rövid időre sikerült is megoldani. Azonban a harmadik gyorson újra előjött a probléma, és az autó drámaian lelassult. Végül befejezték a szakaszt, de a két gyorson összesen majd három percet buktak és visszacsúsztak a kategória 22. helyére.

Szerencsére semmi komolyabb probléma nem történt, a rakoncátlankodó csatlakozott könnyen javították, és jöhetett a folytatás. Nem is akármilyen! A negyedik külső gyorson hetedikek lettek, majd az ötödiken már 3. helyen értek célba. Ezzel visszakatapultálták magukat a 11. helyre, így bizakodhatott újra a Tim - Timár páros, lehetőség újra nyitott volt, hisz újra a kategória első felébe foglaltak helyet.

Az utolsó két gyorson ismét jó volt a tempó, a 6. szakaszt a 12. helyen, majd a befejező belső kört, újra a harmadik helyen zárta a Tim Gábor – Timár Tamás kettős. Végeredményben sikerült a 8. helyre felkapaszkodni, ami több, mint megfelelő. Ugyan a reggeli hiba nélkül a dobogóra érhetett volna a páros, de ahogy mondani szokták, bárkinek bármikor lehet műszaki gondja. A 240 nevezőből végül 166-an jutottak el célig. A Tim – Timár kettős a 75. lett az összetettben.

Ugyan a 2013-as idény sem volt zökkenőmentes, de az év második fele már sokkal jobb volt, Gábor több futamgyőzelmet szerzett a gyorsasági szakágban, és végre eljutott a célig a Szilveszter Rally-n is. Kell ennél több? Hogyne kéne! A jövő évi terveket és célokat hamarosan közli Gábor csapata, amiről tájékoztatunk mindenkit.

video: https://youtu.be/0VXefdXbPgI

video: https://youtu.be/vMhT2fZAzFg

 

szöveg: Apex Racing sajtó

kép: Apex Racing