Közösen készülnek az OXXO Energy Pilótái

2014.02.17 13:21

Azt hihetnénk, hogy a tél beköszöntével az autók és pilótáik nyugodtan szunnyadnak, és felszabadult szabadidejüket kihasználva kényelmesen hódolhatnak a gasztronómia és a társasági élet élvezeteinek. A valóságban azonban sokszor spártaiabb az életük télen, mint nyáron. Januárban meglátogattuk őket a Gokartcenterben, hogy megnézzük miként is szórakoznak. Bár jó hangulatban és fülig érő vigyorral arcukon találtuk őket, de egyáltalán nem szórakoztak. Gyakoroltak, mert mint mondták „jó pap holtáig tanul…”. Így aztán kifaggattuk Kiss Norbit, Major Benit, Vogel Adriennt, György Anettet, Keszthelyi Vivient, Benyó Mátét. Azonban nem csak velük, hanem a gokartos Volentér Balázzsal és a leendő „Suzukissal” Fekete Balázzsal is összefutottunk.

Kiss Norbert (Kamionversenyző):

Pihenés, lustálkodás vagy szigorú napirend?

Kiss Norbi: Attól, hogy befejeződött a szezon nem dőlhetünk hátra. Decemberben lett volna egy hosszabb szünet, de mivel az időjárás nagyon kedvező volt, így elég sokat mentünk gyakorolni a fiatalokkal. Persze ez nem lenne elég. A szezonra én is igyekszem tökéletes formába hozni magam. Így mentális és fizikai tréningen veszek részt. A mentális felkészülés legjobb formája – szerintem - a szimulátorozás. Akkor, amikor nincs lehetőség igazi autóval menni, akkor nagyon jó segítség a szimulátorok és a szimulációs versenyek. Segít a reflexek javításában és természetesen jó kis adrenalin bomba. Ráadásul nagyon komoly és rangos nemzetközi versenyeket is rendeznek, melyeken mindig élmény részt venni. A közeljövőben is egy elég komoly szimulátoros versenyen fogok részt venni. Ezeknek a szimulátoros versenyeknek az az előnye, hogy nagyon életszerű versenyszituációk jelennek meg, és segíti, hogy megszokja az ember a versenyhelyeteket. Egyébként meg nagyon élvezetesek ezek a versenyek. Régebben volt olyan, hogy jobban izgultam egy szimulátoros verseny előtt, mint egy rendes verseny esetében… Ami a fizikális részét illeti, természetesen hetente több alkalommal kell eljárnom edzésekre, hisz az nem járható út, hogy majd tavasszal a szezon előtt egy-két héttel „gyorsan belehúzok”. Főleg azért is szükség van a rendszeres testmozgásra, mert egyáltalán nem egészséges hirtelen nekiállni és terhelni a szervezetet.

Sokan szeretnek szimulátorozni és ezekből is elég nagy a felhozatal. Sokakat érdekel, hogy Te melyiket preferálod? Netán kamion szimulátorral gyakorolsz?

Kiss Norbi: Létezik ugyan kamion szimulátor, de én egyáltalán nem tartom fontosnak, hogy azzal gyakoroljak. A lényeg azon van, hogy interneten, emberekkel szemben és színvonalas versenyeken gyakoroljak. Ami magukat a szimulátorokat illeti, hát nehéz kérdés. Nem is szívesen foglalok állást abban, hogy melyik gyártó szimulátora jó vagy sem. Kinek mi az elvárása és az ízlése. Értelem szerűen nekem is van kedvencem vagy olyan, amit jobban preferálok. Amivel mostanában sokat játszok az az iRacing. Ez, most a leg modernebb, leg aktuálisabb a pályák terén. A leg valósabb pályák és autókkal van megtűzdelve a program. De ami még a leg élet hűbb szimulátor például a Live For Speed, azonban sajnos egy jó ideje nem fejlesztik. Ennek ellenére a legjobb azoknak az autóival menni, mert a mozgásuk a leg valósabbak. Nagyon jó gyakorlási lehetőség ezeken gyakorolni.

Van netán kedvenc autód is?

Kiss Norbi: Nyilván. Nagyon szeretem a hátsókerék hajtású autókat, de ami közel áll a szívemhez az a Porsche, meg ehhez hasonló autók.

A versenynaptárt nézve sajnos a Hunagroring nincs benne. Szomorú vagy emiatt?

Kiss Norbi: Természetesen nagyon örültem volna, ha az F.I.A.  Truck Race hivatalos naptárában ott lett volna a Hungaroring. Azonban én még reménykedem abban, hogy még is lesz. Tavaly is szerepelt a naptárban Törökország, és aztán még is elmaradt. Szóval egyáltalán nem látom azt, hogy most miért ne maradna el a verseny. Ha viszont az elmarad, akkor szerintem megnyílik a lehetőség egy Magyar verseny rendezésére. Egyszóval a remény hal meg utoljára, úgy, hogy ne mondjunk még le erről. Ami, pedig azt illeti a csapat már gőzerővel dolgozik a fejlesztéseken, így az autó is időre el fog készülni.

Major Benedek (Kamion versenyző)

Hogyan telnek kamion mentes napjaid?

Major Beni: Főként sulival, vagyis tanulással. Ilyenkor egy kicsit jobban bele kell húznom, hisz tavasztól sokkal nehezebb lesz vele foglalkoznom. A suli mellett, pedig hetente öt alkalommal járok edzésre, hisz a fizikai kondíciót meg kell tartanom. Amúgy úgy vélem, hogy ez életforma, és ezért nekem egyáltalán nem nyűg hetente ötször vagy néha többször is sportolni. Szeretek edzésre járni és igyekszem is mindig csúcs formában tartani magam. Az edzések egyáltalán nem unalmasak, hisz az erőnléti edzések mellett vannak speciális tréningek, melyeket szakedzővel végzek. Ezek elsősorban az egyensúly és a reflexek javítására szolgálnak.

A lógás akkor kilőve?

Major Beni: Ahogy azt említettem ez számomra egy életstílus. Ezért alapvetően szeretem csinálni és egyáltalán nem nyűg vagy kényszer nekem edzésekre járni. Szóval, ha valami nem jön közbe és nem kell valami miatt átszerveznem a heti programomat, akkor nem marad ki a testmozgás. Még mielőtt bárki azt hinné. hogy másra nem marad időm, azt megnyugtatom, hogy azért olykor-olykor én is eljárok bulizni.

A szimulátorozás a te életedben is jelen van?

Major Beni: Teljes mértékben. Körülbelül három éve rendszeresen jelen van az életemben a szimulátor. Tavaly már nemzetközi versenyeken is indultam, és természetesen most is egyre több időt szentelek neki. Úgy gondolom, hogy ma egy autóversenyző életében jelentős szerepet tölt be, és a mentális felkészülést nagyon segíti.  Én a Live For Speed-et szeretem a legjobban és azt követi az iRacing szimulátor-program.

 

Vogel Adrienn (Lotus Ladies - autóversenyző)

Adri számára nem idegen a felkészülés, és az OXXO-csapatának egyik különleges színfoltja, hisz az extrém sportok világából érkezett a csapathoz. Mivel Adri a Snowboard és motorcross világából érkezett, így a tél számára nem idegen közeg. De, most, hogy autóversenyző vajon mivel telnek a szürke téli napok?

Vogel Adrienn: A gokartozás alap eleme a felkészülésemnek. Az Oxxo Energy Team tagjaival közösen gyakran jövünk el gokartozni. Amolyan vidám és egyben nagyon komoly eleme a felkészülésnek. Sokat lehet tanulni egymástól és persze lehet gyűjteni a tapasztalatokat. A gokartozás mellett viszont ugyan, úgy ahogy a fiúknak nekem is hetente 3-4 alkalommal van tornatermi – illetve fitnesz – edzésem. Én elsősorban a CrossFit edzéseket preferálom, mert minden izomcsoportot átmozgat és amellett, hogy erősít egy nagyon jó állóképességet is ad. Emellett hamarosan bekapcsolódik egy személyi edző is aki, célirányosan segíti a felkészülésemet.

Hölgyektől illetlenség ugyan megkérdezni, de talán pont ők azok, akik nagyon odafigyelnek az étkezésre. Te, hogy viszonyulsz a fogyókúrához, illetve mennyire speciális az étrended?

Vogel Adrienn: Szerencsés alkat vagyok, hisz eddig nem kellett odafigyelnem arra, hogy mit ehetek és mit nem. Ennek ellenére mégis igyekszem tudatosan táplálkozni, és alaposan odafigyelek arra, hogy mikor és mit fogyasztok. Így nekem nem kell külön étrendet összeállítani a versenyzés időszakára. Igyekszem egészségesen étkezni, így az étrendemben nagyon sok zöldség és gyümölcs szerepel. Emellett a bio ételek is az asztalra kerülnek. Nagyon jó helyzetben vagyok, mert a fehérkenyeret és úgy általában a lisztes termékeket, nehéz ételeket és az édességeket nem is kívánom, így azokról nem nehéz lemondanom. Bár az igaz, hogy a versenyek előtt olyan felfokozott állapotban vagyok, hogy szinte semmit nem tudok enni, ezért akkor egy-két csoki le kell gyűrnöm.

Ahhoz, hogy egészségesen étkezz, étterembe kell járni, vagy magadnak kell elkészíteni, Ezért jogosan merül fel, hogy szoktál, illetve tudsz-e főzni?

Vogel Adrienn: Tudok, és rendszeresen, vagyis minden nap főzök valamit. Még mielőtt megkérdeznéd. Szeretek is főzni. Mindig azt főzöm, amit éppen megkívánok. Mint ahogy mondtam már, elsősorban zöldségek kerülnek terítékre, de néha előfordul egy kis tészta is. Illetve a grillezett ételeket nagyon szeretem. Szerencsére elég széles a gasztronómiai paletta a párolt zöldségek és grillezett húsok terén. A húsok terén a csirkét és a marha húst részesítem előnyben. Szóval változatos és egészséges étrendet alakítottam ki magamnak az évek során.

György Anett (Lotus Ladies - autóversenyző)

Az Oxxo Energy új versenyzőt is leigazolt, és ezzel biztossá vált, hogy 2014-ben a Lotus Ladies Europen Cup-ban is érdekelté vált a csapat. György Anett 2013-ban a sorozat Nemzeti bajnokságában a harmadik helyen végzett. Most az új szezonra már az OXXO Energy színeiben készül.

Bár beköszöntött a tél, de a felkészülés időszaka javában zajlik. Miként készülsz az új évadra?

György Anett: Folyamatosan tart a felkészülésem. Heti öt edzés, és emellett Matics Zsolthoz is járok külön edzésre. Szóval, elég kemény időszak ez, de bírom az edzéseket, hisz mind az én javamat szolgálják. Egyébként hozzá lehet szokni. Egyébként sokan azt hiszik, hogy csak az F-1 pilótáknak kemény a felkészülés, és mi csak tekergetjük a kormányt. Hát ez nem így van. Az is tévhit, hogy csak a fiúk edzenek és mi lányok csak az alakunkkal foglalkozunk. Nos, ki kell ábrándítanom mindenkit, hogy mi lányok első sorban azért edzünk, hogy minél jobb teljesítményre legyünk képesek. Persze, ezért is van szükségünk speciális edzésprogramokra is.

Van olyan, amit utálsz az edzésen?

György Anett: Olyan nincs, hogy utálom, hisz csak odafigyeléssel és koncentrációval lehet végezni az edzéseket. Ha valamit utálnék, akkor azzal nem tudnék azonosulni, és akkor nem lenne értelme. Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak olyan elemei az edzésprogramnak, amiket jobban kedvelek és vannak olyanok melyeket nem. A súlyemelést, súlyokkal való munkák nem állnak annyira közel hozzám, de nélkülözhetetlenek. Míg például a futást kimondottan szeretem. Mint ahogy a speciális reflexgyakorlatokat is. De ezek csak a töredéke a felkészülésnek, hisz még nagyon sok féle edzés elem szerepel a palettán.

Említetted a futást. Futópadon vagy a szabadban?

György Anett: Mindkettő. Futópadon is futok, de nap, mint nap elmegyek futni a környékünkön is. Ez az egyik legegyszerűbb része a felkészülésnek, hisz csak felkapom a futóruhát, cipőt, magamhoz veszem az mp3 lejátszót és már indulok is.

Van kimondott „futózenéd”, vagy kedvenc előadód?

György Anett: Mindig összeállítok magamnak egy aktuális listát a futás előtt. Kimondottan nincs, kedvenc előadom. Szeretem a pörgős, gyors zenéket. Elsősorban modern pop zenét szeretem, tehát nem kemény rock vagy metál zenét hallgatok futás közben. Egyébként fontos a jó zeneválasztás, és első sorban a hangulatnak megfelelő zenét érdemes vinni. Illetve nem árt, ha nem valami nagyon lassú altató jellegű, hisz a zene ritmusa, hangulata átlendíthet a holtpontot. A futás önmagában egy nagyon monoton tevékenység. Azonban a zene eltudja vonni a figyelmet a monotonitásról és szinte észre sem veszi az ember, hogy hány kilométert futott.

Étkezési szokások is változtak?

Az étrendemre jobban oda kell figyelnem. Nem lehet mindent nyakra főre enni, hisz azzal az edzések munkáját tenném tönkre, akkor meg minek az egész? Szóval, a mostani étrendemben, első sorban csirke és saláta ételek szerepelnek. De talán ami az étrendnél is fontosabb, hogy tényleg nem szoktam enni este hat óra után. A csoki illetve az édességek fogyasztása is kikerült a menüből, de azért hébe-hóba megeszek egy két finom falatot. Még mielőtt azt hinné valaki, hogy ez számomra valami kínzás lenne, gyorsan el kell mondanom, hogy csak az első időszakban furcsa. Aztán, ha már megszoktad, akkor már észre sem veszed, hogy ez más, mint amit korábban megszoktál. Ez lesz a természetes.

Mielőtt autóversenyző lettél volna, előtte gokartoztál. Szakítottál a gokarttal?

György Anett: Mint versenyzéssel igen. Azonban amikor csak tehetem, vissza ülök és a csapattársakkal is versenyzünk. Nagyon szeretem továbbra is a gokartozást, így ha lehet, akkor élek is a lehetőséggel. A felkészülési időszakban szerencsére erre sok lehetőség van. Ezt élvezem talán a legjobban (nevet).

Keszthelyi Vivien (Suzuki Kupa versenyző)

Vivien számára egy új közeg az autóversenyzés világa, hisz első szezonjára készül A 13 év lánynak nincs sok ideje, hisz április végéig nagyon komoly felkészülési programban vesz részt.

Mennyire új a mostani helyzet?

Keszthelyi Vivien: Minden nagyon új. Első verseny szezonomra készülök, és egyáltalán nem kezelnek másként, mint akik már évek óta versenyeznek. Sőt! A versenypályán mindenki azonos feltételekkel versenyzik, így én sem maradhatok le. Nagyon sokan segítenek nekem, de biztos, hogy így is lesz majd váratlan helyzet. Jelenleg igyekszem minél több mindent elsajátítani. Nagyon tetszik ez az egész, bár az igazat megvallva nem gondoltam, hogy egyben ilyen nehéz.

Kellett valamiről lemondanod?

Keszthelyi Vivien: A tanulás mellet szinte minden időmet az autóversenyzésre való felkészülés tölti ki. Régebben jártam lovagolni, ami most a háttérbe szorult. Napi szinten kell foglalkoznom a felkészüléssel, de azért a szüleim és felkészítőim is igyekeznek vigyázni rám. Néha már ők fognak vissza, hogy ne hajtsam túl magam. A helyzet az, hogy be vagyok sózva és nagyon várom már a szezon kezdetét. De ugyanakkor azt is tudom, hogy még mindig rengeteg tanulni valóm van. Amikor csak lehetőség van, akkor autóba ülök és edzek.

Mi volt a legnehezebb a felkészülésben?

Keszthelyi Vivien: Őszintén szólva elsőre minden nehéz volt. Nekem valóban az alapoktól kezdve kell mindent elsajátítani. Ezért ami másnak esetleg rutin feladat, az nekem komoly kihívás. De szerintem ezzel mindenki így van a kezdetekben. Kívülről minden olyan egyszerűnek és könnyűnek tűnik, de aki úgy gondolja, hogy „ez nem nagydolog” az nagyon téved. Szóval külön-külön nem is tudnék kiemelni semmit. A felkészülési idő, ahogy telik, úgy kezd minden könnyebb lenni. Ma már olyanokkal is foglalkozom, hogy milyen változásokat eredményez a futómű-beállítás.

Nem volt olyan pillanat, amikor úgy érezted, hogy ez már sok?

Keszthelyi Vivien: Mielőtt neki vágtam volna sokat beszélgettem versenyzőkkel. Elmondták, hogy nagy kitartást és céltudatosságot igényel ez a sport. Így nem lepődöm meg semmin. Tisztában vagyok azzal, hogy mit vállaltam. Tudom, hogy mit akarok elérni és azt is tudom, hogy hosszú az út a cél eléréséhez. Egy nap bajnok szeretnék lenni. Céltudatos és kitartó vagyok, így nem ijedek meg a kihívásoktól.

Benyó Máté (Suzuki Kupa versenyző)

A tavalyi évben ralicross bajnokságot nyert, és idén már a GFS-OXXO Energy Team csapatában indul a Suzuki Kupában. Máté számára nem új a felkészülési időszak, hisz már négy éves korától az autósportban nevelkedik.

Rutinos versenyzőnek számítasz az autósportban, azonban a gyorsasági autóversenyzés világába csak most kerültél be. Miben változik a felkészülésed a korábbiaktól?

Benyó Máté: Érdekes, mert bizonyos szempontból nagyon más felkészülésen veszek részt. A fizikai edzésekben nincs eltérés, viszont megnőtt az edzések száma. A ralicrossban sokkal rövidebbek a versenytávok, így fizikailag is máshogy van igénybe véve az ember. Persze, ez nem jelenti azt, hogy oda nem kell a fizikum, de más a terhelés. Nekem most arra kell készülnöm, hogy akár egy teljes órás versenyzést is maximális terhelés mellett tudjak teljesíteni. Igazából, fura, mert arra is készülnöm kell, hogy a körülmények is extrák lehetnek. Bizonyára sokan tudják, hogy milyen az, amikor nyári forróságban autóba kell ülni. Nos, amikor kint 30 fok felett van a hőmérséklet akkor az autóban gyakran 60fok felett. Két réteg hosszú zárt ruhában, bukósisakban akár egy órán keresztül koncentrálni, már nem olyan egyszerű. Ráadásul nincs víz az autóban, hogy menet közben igyak egy kicsit. Bár ki tudja, lehet, hogy idén majd beépítenek valamit az autóba. Szóval, a fizikai felkészülés jelentősége ezért is nagy.

A fizikai felkészülésen kívül már változás nincs?

Benyó Máté: Most már én is szimulátorozok, mint a Kiss Norbi vagy akár a többiek Ez nekem egy új elem, de nagyon élvezem, és meglepően sokat tanulok belőle. Egyébként régen is szimulátoroztam, csak nem ilyen nagymértékben. Ráadásul a pályák és az autók választásánál a szempontok is megváltoztak. Szóval, mostanra a szimulátor, mint edzés elem került be az életembe. Ezek mellett sok a gyakorlati vezetés is, hisz sok ralicrossos beidegződés van bennem. Azokat a rutin mozdulatokat át kell alakítanom, hogy a pályaversenyzésre is jó legyen. Ezt elsősorban mentálisan kell megoldanom, de a gyakorlatban néha még bevillannak a beidegzett mozdulatok. Azoknak is meg van azért az előnye (nevet), főleg amikor megcsúszik az autó.

A ralicross-korszak lezárult?

Benyó Máté: Ezt nem lehet még tudni. Az tény, hogy a Suzuki Kupa szerepel elsődleges versenysorozatként. Azt még nem tudom, hogy a Ralicrossra lesz-e megfelelő szponzori háttér. Annak nem látom sok értelmét, hogy tét nélkül induljak egy-egy versenyen a ralicrossban. Azért nem jelenthetem ki, hogy a ralicross korszak lezárult. Majd meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Fekete Balázs (Suzuki Kupa versenyző)

Az OXXO Energy legfrissebb szerzeménye a 13 éves fiatalember. Számára sem idegen az autósport, hisz édesapja a Terep Rallye világában tevékenykedik. Balázs már kiskora óta gokartozik, és már az autóvezetés alapjait is elsajátította.

Mennyire nehéz a felkészülés?

Fekete Balázs: Nem érzem nehéznek. Tetszik minden. Sok az új dolog, amit el kell sajátítani, de nem okoz problémát. A kézi-váltó kezelése volt az első, amit el kellett sajátítanom, hisz eddig nem ilyen autókkal volt dolgom. Korábban gokartoztam, de az sem versenyszerűen. Nekem ez az év sok szempontból nagyon sok újdonságot tartogat. Remélem, hogy majd helyt tudok állni a pályán is.

 

Volentér Balázs (Gokart versenyző)

2011-ben szerződött az OXXO Energy csapatához és 2012.ben Magyar Bajnok lett a KZ2 kategóriában. A 16 éves fiatalember folyamatosan készül a következő szezonra. Nagy előnyben van, hisz a fedett gokart pályáknak köszönhetően télen-nyáron gyakorolhat. Balázs szeretné a gokart mellett más területen is kipróbálni magát. Januárban a KOMI kupán ki is próbálhatott egy Suzuki Swiftet. A szereplés és a tesztek jól sikerültek, így az sem kizárt, hogy az idén a Suzuki Kupában is indulni fog. Ugyan akkor nem akar a formautózástól sem elszakadni, így tárgyalásokat folytatnak egy formula Renault szereplésről is.

Az OXXO Energy teljes erővel készül egy újabb évadra. A csapat, pedig folyamatosan bővül, hisz most már rendelkezik több sportcsapattal is.