Ha meglátnak a visszapillantótükörben, akkor jobb lesz, ha összekapják magukat!

2013.03.14 19:51

A tavalyi év nem indult túl jól az Oxxo Energy Truck Racing csapatának. A versenykamion nem készült el időben, ezért pár versenyt „dobnia” kellett a csapatnak. A nehéz kezdést követően sem ment minden a tervek szerint, de így is sikerült Kiss Norbertnak a tizedik helyen zárnia összetettben a Kamion Európa-bajnokságot. Idén viszont nagyobb tervei vannak a csapatnak és Kiss Norbinak is.

 

D.Z.: Idén ugyan azzal a kamionnal állsz rajthoz, amit tavaly fejlesztettetek?

Kiss Norbi: A motor ugyan az lesz ami tavaly volt. Egyébként viszont minden más új lesz rajta. Ez azt jelenti, hogy új lesz a kaszni, kormányzás, futómű, szóval tulajdonképpen szinte minden ki lesz cserélve. Egyébként ezeket a változtatásokat próbáljuk majd a csapattársam Major Benedek kamionjába is beépíteni. Igyekszünk arra törekedni, hogy mind két versenygép azonos szintre kerüljön. Az én motor ugyan ’A’-s, míg Benié ’B’-s, de minden másban szeretnénk, hogy azonosak legyenek, úgyhogy technikailag két azonos kamiont építünk.

 

D.Z. A tavalyi évben sokszor voltál a versenyek után raporton az FIA versenyirodán. Többször az volt az érzés, hogy azért állítottak a szőnyeg szélére, mert fiatal és heves voltál. Most csapattársad lesz a 16 éves Major Benedek. Milyen tanácsokkal fogod tudni ellátni az igen csak harcias mezőnyben?

Kiss Norbi: Ez egy jó nehéz és összetett kérdés. Azt hiszem, hogy az idei évnek a legnehezebb kérdése. Én direkt voltam agresszív, hiszen a tavalyi szezonunk nem alakult a legkönnyebben, és gyorsan hátra estünk az összetettben a kihagyott versenyek miatt. Ezért inkább próbáltam a helyemet és a tiszteletemet kiharcolni a mezőnyben, hogyha meglátják a fehér kamiont piros csíkokkal a tükörben, akkor jobb lesz, ha összekapják magukat mert jövök! Azt gondolom, hogy emiatt jártunk sokat az FIA-hoz. Idén más, sokkal óvatosabb hozzáállásra lesz szükségem, most más taktikát fogok követni. Beninek idén nem lesz könnyű dolga. Belefog kerülni jól a mezőnybe, és mivel én mindenképp a tízbe várom, így biztos, hogy nagy csaták várnak rá. A nyolcadik hely környékén vannak a legkeményebb csaták, hisz az a második futam pole-ját jelenti. Szóval biztos, hogy a harcok közepébe fog csöppenni, de bízom benne, hogy tudunk neki segíteni, hogy jól kerüljön ki azokból a csatákból.

 

D.Z. Major Benit a top tízbe várod, de te személy szerint milyen reményekkel vágsz az idei évnek?

Kiss Norbi: Mi nagyon szeretnénk nagyon-nagyon elöl lenni! J Szóval futamokat szeretnénk nyerni. Azt gondolom, hogy most minden adott ahhoz, hogy már a szezon elejétől futamgyőzelmekért tudjunk menni. Egyáltalán nem lehetetlen, hogy már az első versenyeken időmérőkön is győzzünk, pole- pozíciót szerezzünk, és akár futamot nyerjünk. Nyilván, hogy a végső cél az a bajnoki cím. Az, hogy ez meg is fog-e valósulni az még kérdőjeles, de mi mind nagyon kemény fogunk dolgozni a cél elérése érdekében. Már most a felkészülés során is maximálisan ezen dolgozunk.

 

D.Z. A Renault kamionok a tavalyi évben úgy tűnt, hogy nagyon jól felkészültek és kemény ellenfelek voltak. Idén elképzelhető, hogy az MAN dominánsabb lehet?

Kiss Norbi: Ebben nem értünk egyet, hisz az MAN az elmúlt években sorban adta a bajnokokat. Az MAN dominancia volt inkább jelen. Az tény, hogy nekünk valóban a legnagyobb ellenfeleink a Renaultok voltak, és szerintem idén is azok lesznek, és szoros küzdelmek várhatók. Azonban nagyon bízom abban, hogy sikerülni fog őket legyőzni, hisz megteszünk mindent mi is, és az MAN is azért, hogy előttük végezzünk.

 

D.Z.: A tavalyi és az idei év között a legnagyobb különbség, hogy most a felkészüléssel jobban áltok?

Kiss Norbi:  Igen, most nagyon jól állunk. Azt gondolom, hogy már most is készen állunk, annak ellenére, hogy még csak március van. Szerintem, ha a jövő héten lenne verseny már akkor is felkészülten tudnánk menni.

 

D.Z.: Májusban fog indulni a sorozat, addig még több teszt is vár rátok. Hol fogtok tesztelni?

Kiss Norbi: Külföldön fogunk tesztelni. Elsőször Németországban, majd Franciaországban. Aztán jönnek a kollektív tesztek. Karrierem során talán még soha nem volt ilyen, hogy minden olyan jól áll, hogy a teljes felkészülési időszakon tudjak tesztelni.

 

D.Z.: Nem ijedtél meg ettől, hisz olyan „túl simán” mennek idén a dolgok.

Kiss Norbi: Azt azért nem mondanám, hogy olyan túl simán mentek a dolgok. Ha erről a csapatfőnököt (Jobbágy Ákost) kérdeznéd, akkor biztos, hogy nem mondaná azt, hogy minden gördülékenyen és simán ment.

 

D.Z.: Van esély arra, hogy valóban a dobogón végezzen az évvégén az Oxxo Energy Truck Racing?

Kiss Norbi: Nyilván nagyon keményen kell érte dolgozni, és a csapatnak minden területen maximális teljesítményt kell nyújtani. Mind anyagilag, mind természetileg olyan szintre kell lépni a csapatnak, ami egy nagyon komoly dolog. Én azt látom, hogy nagyon jó úton haladunk, és egyre jobbak vagyunk mind technikailag, mind mentálisan. Anyagilag akadnak nehézségeink annak ellenére, hogy nagyon jó támogatóink vannak, de még így is nagyon szűkös a keretünk. Nagyon remélem, hogy lesz még egy kis szerencsénk a hátralévő tárgyalásokkal, és sikerül még olyan anyagi támogatáshoz jutni ami 100%-os biztos alapot ad az egész szezonra, hogy ha bármi történik ott tudjunk lenni a toppon.

Cikk sorozatunk záró interjújában Major Benedek édesapjával (Major Györggyel) fogunk beszélgetni, hogy mint szülő hogyan éli meg gyermeke sikereit, illetve mekkora felelősség nyomja a vállát.