Benyó Máté készül a Suzuki Swift Kupába

2013.12.04 21:14

12 évesen a nagyok között – avagy semmi sem lehetetlen, ha van tehetség és akarat

 

Még 2012 őszén felfigyeltünk egy fiatal vörös hajú, szeplős kissrácra az Euroringen. Benyó Máté akkor ép egy kupás Suzuki Swift autót nézegetett. Először kívülről, majd aztán egy szempillantás alatt belülről is szemügyre vette. Akkor azt, mondta, hogy reméli, hogy egy nap majd „egy ilyennel” fog versenyezni. Aztán eljött a tavasz és kerestük Mátét, de mind hiába. Nem találtuk a rajtrácson, de még a boxban sem.

Telt múlt az idő, és június közepén újra feltűnt a Pannonia Ringen, és ismét egy Suzuki Swifttel. Csendesen figyeltük, hogy mit csinál, hisz a nevezési listán nem szerepelt a neve. Ő azonban, minden edzésen jelen volt, és egy teljes napot – reggeltől estig – végig vezetett. A nap végén megkérdeztük édesapját – többszörös terep rallye bajnokot – arról, hogy pontosan mi is folyik a háttérben. Benyó Miklós, akkor még nagyon óvatosan fogalmazott, hogy egyelőre a tanulás fázisa zajlik, de ennél többet nem árult el. Akkor még csak annyit sikerült megtudnunk, hogy az autócross és a rallycross világa sem áll távol az akkor 11 éves fiatalembertől.

A júniusi találkozás óta eltelt négy hónap és egy váratlan meglepetés ért minket. Ismét találkoztunk Mátéval, immár a Hungaroringen és Suzukis overállban egy kupás Swift kormánya mögött. A kérdőjelet először felváltotta a felkiáltójel, majd a pont. Eldőlt. Benyó Máté – most már hivatalosan is – rajthoz állt az RRC Suzuki Swift Kupa XIV. és XV. fordulóján. A 12 éves – idő közben betöltötte – fiatalember első versenyén a 15., míg a másodikon a 12. helyen zárt. Ha a befutó alapján nem kapná fel senki a fejét, akkor megjegyeznénk, hogy alig 2 másodperccel volt lassabb a leggyorsabbnál. Ami így elsőre, semmi esetre sem elhanyagolható momentum. A versenyt követően nem nyílt alkalmunk beszélni vele, azonban a novemberi Autó Motor Sport Expon már a GFS Oxxo Energy Team standján már kifaggathattuk.

SK: Máté! Úgy tudom, hogy már nyolc évesen benzingőzben éltél. Mikor ébredtél „tudatodra”?
Benyó Máté: Igazából már három éves korom óta szoros kapcsolatban vagyok a technikai sporttal. Akkor kezdtem quadozni, majd hat évesen már elkezdtem versenyezni. Négy évig versenyeztem quad-al és ezalatt az idő alatt két bajnoki címet szereztem. Tíz évesen apukámmal a tereprallyban egy Polaris RZR-el indultunk, ahol én navigáltam neki. Közben még egy Polaris Kupán is indultam és a Junior Plus kategóriáját sikerült megnyernem. 2012-ben kaptam egy lehetőséget, hogy elindulhatok Rallycross Junior kupában. Sikerült az egész évet végig versenyezni és végül a hatodik helyen zártam a bajnokságot. Közben megismerkedtünk Burkus Egonnal, aki ősszel meghívott egy Suzuki Kupás tesztre. Nagyon tetszett az autó, de 2013-ra elsősorban a rallycross szerepelt a versenynaptárban. Idén aztán folyamatosan teszteltem a Suzuki Swiftet, de közben természetesen a Rallycross Magyar Kupában versenyeztem. Az év végén a bajnokság abszolút hatodik helyén, míg kategóriában a második helyen végeztem.

SK: Folytatás? Rallycross vagy Suzuki Kupa?

Benyó Máté: Úgy tervezzük, hogy egy teljes évadot végig versenyzek a Suzuki Swift Kupában. Én titkon még remélem, hogy legalább egy fél évet tudok még menni a Rallycross Kupában is. Ezen felül még tervbe van véve, hogy egy 1600cm3 autóval is rajthoz álljunk akár a kis túra autók versenyén.

SK: Nagyon fiatal vagy, de úgy tűnik, hogy az autósport nagyon sok idődet veszi el. Marad még időd arra, hogy gyerek legyél?

Benyó Máté: Persze. (Kicsit félre nézz és kacsint egyet mosolyogva. Látni rajta, hogy most ismét gyerek.) Szoktam én is a haverokkal elmenni, meg azért nekem is ott van a szimulátor és a többi játék. Szerencsés vagyok, hisz számomra nem munka az autóversenyzés. Én teljesen jól érzem magam a volán mögött.

 SK: Édesapád tapasztalt versenyző. Mennyire szól bele a vezetésbe, és volt már olyan, hogy rászóltál, hogy „ne szólj bele!” ?

Benyó Máté: Nagyon tapasztalt versenyző, és mindig hasznos tanácsokkal lát el, de előfordult már, hogy szóltam neki valamiért, amivel nem értettem egyet. Úgy gondolom, hogy azért már elég régóta vagyok a versenyzés világában és bizonyos dolgokat már kitapasztaltam. Valóban egyre többször szeretek önálló döntéseket hozni.

SK: Visszatérő kérdés, hogy a fiatalok hol tudnak versenyzést tanulni. Te szerencsés helyzetben vagy, de azért te is részt vettél valamilyen versenyző iskolában?

Benyó Máté: Igen. Van édesapámnak egy Top Driver School iskolája, ahol minden gyereket szívesen látnak és tanítanak. Azonban nem csak gyereket, de fiatalokat is oktatnak. Az iskola nem csak az autóversenyzésre készíti fel a jelentkezőket. Elsősorban arra lett létrehozva, hogy a fiatalok a jogosítvány megszerzése előtt szerezzenek vezetési tapasztalatot. Az iskolában olyan dolgokat is megtanítanak, amit a vezetés órákon nem. Ez azért is jó, hisz nem az utcán, forgalomban szembesülnek bizonyos helyzetekkel, hanem biztonságos környezetben. Így sokkal, nagyobb eséllyel tudnak egy-egy esetleges vészhelyzetet kivédeni és ezáltal balesetet elkerülni. Persze, aki szeretne ezen túl komolyabban foglalkozni a versenyzéssel azok is megtalálják számításukat. 

SK: Bár még nem vagy 13 éves, de már elég sok szakágban versenyeztél. Összegezzük.

Benyó Máté: Rallycross Junior Kupa, Off.Road, Autocross Országos Bajnokság Touring AX F kategóriában idén bajnok lettem, és idén a Gyorsasági Másodosztályban is sikerült bajnoki címet szerezni. Egyébkén idén több alkalommal elindultam még szlalom-versenyeken is.

SK: Több szakágban is megfordultál, ami azt is jelenti, hogy sok féle vezetési technikát kellett elsajátítanod. Melyikből mi tetszett és mit tudsz hasznosítani jelenleg?

Benyó Máté: Nehéz kérdés, mert mindegyiknek meg van a szépsége és a specialitása. Nyilván, hogy a quad is közel áll hozzám, hisz mondhatni ott nőttem fel és ott alapoztam az autóversenyzésre. Ami mostanában nagyon tetszik az gyorsasági versenyzés. (Majd kicsit elmosolyodik és odasúgja) Meg a rallycross. Egyébként nagyon érdekes, mert valóban más vezetési stílust igényel a két sportág, de még is sok tapasztalatot tudtam átvinni az egyikből a másikba. Egy példát is mondok erre. A rallycrossban nem feltétlenül az az ideális ív mint ami a gyorsaságinál, hisz az autók csúsznak. Azonban egyre gyorsabb tudtam lenni ott is, mert elkezdtem az „aszfaltos” technikákat is beletenni. De fordítva is igaz. Amikor az aszfalton egy-egy kanyarba nagyobb tempóval érkezek vagy a gumik elkopnak, és esetleg csúszik az autó, akkor a rallycross-os reflexek nagyon hasznosnak bizonyulnak.

SK: Említetted, hogy jövőre a Suzuki Kupa mellett egy 1,6-os autóval is rajthoz állnál. A minap láttam egy képet, amin egy Lotus Elise-ben ültél. Az lenne az úja autó?

Benyó Máté: Valóban, november elején alkalmam volt kipróbálni egy olyan Lotus Elise-t amivel a Lotus Ladies Cup-ban is versenyeznek. Nagyon érdekes és egyben hatalmas élmény volt vezetni. Arról azonban egyelőre szó sincs, hogy egy Lotussal induljak jövőre. Az vezetés egy jó gyakorlás volt, de most még korai lenne arról beszélni. (Ismét mosolyogni kezd) Azért ne vessük el, mint lehetőséget, mert én szívesen versenyeznék azzal vagy akár egy Lotus Exige Cup 260-al is.

SK: Mennyire tekintesz előre. Mit tervezel, mondjuk 2015-re?

Benyó Máté: Egyenlőre nézzük meg, hogy miként alakul a 2014-es esztendő. Számomra elsősorban az a cél, hogy jövőre minél jobban teljesítsek és a lehető leg többet fejlődjek. Aztán majd az év végén meglátjuk, hogy miként is alakul a következő év. Egyenlőre egy több éves terv van a gyorsasági szakágban való szereplésre, de most még erről nem tudok többet mondani, mert még túl korai lenne.

SK: Óvatosan fogalmaztál a jövőt illetőleg, azonban már részt vettél Suzuki Swift Kupa versenyen. Milyen tapasztalatokat szereztél, és mennyire tetszett maga a versenyzés?

Benyó Máté: Óriási élmény volt! Nagyon-nagyon tetszett. Ott egy hétvége alatt többet tanultam, mint korábban más sorozatokban egy év alatt. Többet is mentem azon az egy hétvégén, mint máskor egy szezon alatt! Tényleg, a verseny után, amikor kiszálltam nagyon elvoltam fáradva. Olyan koncentrációt igényelt, amit eddig nem tapasztaltam. Végig csatáztam a pozíciókért, így hol innen, hol onnan támadtak. Soha életemben ennyit nem kellett visszapillantót néznem, és helyezkednem közben a pályán. Előttem lévőt én támadtam, közben hátulról engem támadtak. Szóval fantasztikus volt. Nyilván a rallycrossban is vannak csaták, de ott aránylag gyorsan befejeződnek, hisz a versenyek hossza is lényegesen rövidebb, mint itt.

SK: Miről álmodik a srác?

Benyó Máté: Amíg nem ismertem a gyorsasági szakágat, addig határozott elképzelésem volt, hogy kimenni Amerikába rallycrossozni. Azonban most, hogy bekerültem ebbe a szakágba és jobban megismerhettem így az elképzeléseim is változtak. Szeretnék egy nap bekerülni a WTCC-be, de ha az USA-ba sodorna az élet, akkor akár szívesen versenyeznék a NASCAR-ban is.

Nos, hogy a távoli jövőben sikerül-e Máténak eljutni a WTCC világába, vagy ő lesz a második magyar versenyzője a NASCAR-nak azt még köd borítja, de minden estre érdemes lesz figyelni rá. Máté 2014-ben a Suzuki Swift Kupában indul, és tervei szerint szeretne a legjobb 15-be végezni. Ő óvatosan fogalmazott, de a Hungaroringen mutatott teljesítménye alapján nem esélytelen, hogy a top 10-ig eljusson. A beszélgetés során többször is úgy éreztük, hogy nem egy gyerekkel, hanem egy vér profi rutinos és céltudatos felnőttel beszélgetünk. Ami biztos: Benyó Máté nevét érdemes lesz már jövőre megtanulni, és aki teheti, minél előbb gyűjtse be tőle az autógrammot, mert egy nap nagyon sokat fog érni. Mi, pedig szurkolunk neki, hogy minden elképzelése valóra váljon.