A Világ legfiatalabb kamionversenyzője Major Benedek!

2013.03.12 21:40

Major Benedeknek úgy tűnik sikerül az, amiről kortársai millió számra irigykednek és álmodoznak. Az alig 16 éves fiatalember 2013-ban az Oxxo Energy Truck Racing színeiben indul a Kamion Európa-bajnokságban. Így ő lesz a világ legfiatalabb kamionversenyzője. A fiatal tehetség, persze nem egyik napról a másikra kapta a lehetőséget. Kilenc éves kora óta a technikai sportok szerelmese és mint sok elődje, ő is a gokarttal kezdte. Alig töltötte be a tizenkét évet már komoly autók közelében legyeskedett. Tizenhárom évesen a Suzuki Kupában indult, majd 15 évesen már a 260Lóerős Lotus Exige Cup-ot terelgette. Tavaly már kipróbálhatott egy Ferrarit is, de úgy tűnik, hogy az 500LE is kevés volt neki. Idén már az 1500LE a nyerő.

 

D.Z.: Hogy jött neked ez a lehetőség?

Major Benedek: Tavaly a Lotus Cup Eastern Europe sorozat befejeztével kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbáljak egy versenykamiont. Jól sikerült az ismerkedés, és utána rögtön felmerült, hogy mi lenne, ha komolyan foglalkoznék a kamionversenyzéssel. Elindultak az egyeztetések, és végül több hónapos tárgyalások után megszületett a megállapodás. Így 2013-tól az Oxxo Energy Truck Racing csapatában indulok a Truck Racing Európa-bajnokságban.

 

D.Z.: Eddig olyan autókkal versenyeztél, amikbe nem volt olyan egyszerű beszállni és nagyon kicsi volt bennük a hely. Legalább is egy kamionhoz képest. Nem volt fura, hogy nem lehajolnod kell, hanem felmásznod?

M.B.: Igen. Fura volt először. Nem is annyira az, hogy fel kellett mászni, hanem inkább menet közben volt érdekes. Azt vártam amikor beültem, hogy magasan fogok ülni és fura lesz úgy vezetni. Ehhez képest nem ez történt. Beültem és miután elindultam nem azt éreztem, hogy magasan ülök, hanem, hogy olyan versenyautós érzés volt vezetni. Azt gondolná az ember, hogy egy 5,5 tonnás monstrumban nem lehet versenyutós érzése az embernek. De, ez tévedés.

 

D.Z.: Korábban Kiss Norbi mondta azt, hogy az egyik legérdekesebb számár az volt, hogy jobban látja a pálya vonalvezetését, míg az alacsony építésű versenyautóknál sokszor nem lehetett látni a kanyarívek végét. Mennyire volt számodra új perspektívában látni a „világot”?

M.B.: Igen. Érdekes ez, hogy jobban be lehet látni a pályát. Nekem tetszik, élvezetes fentről szemlélni a világot. J

 

D.Z.: Vezetéstechnikai szempontból mennyire kellett új dolgokat tanulnod? Tudtommal ugyan sok váltási fokozat van a kamionban, de ezeknek csak töredékét használják kamionversenyen.

M.B.: Igaz, hogy nagyon sok váltófokozat van benne, de csak a hetedik és nyolcadik fokozatot, valamint azoknak a rövid és hosszú verzióját használjuk. Nekem is meg kellett szoknom, ezt a felező váltásos technikát, illetve az is érdekes volt, hogy máshogy reagál mint például egy Lotus Exige. Az egyik legérdekesebb az volt, hogy meg kellett tanulnom, hogy nem a féktávokon lehet sokat nyerni, hanem a minél stabilabb kigyorsításokon.

 

D.Z: Te vagy a világ legfiatalabb kamionversenyzője. Meg van már a versenyzői licenced?

M.B. Az FIA már jóváhagyta a licenc-kérelmemet. Már csak szabályismeretből kell vizsgáznom és akkor minden adott lesz, hogy utána kézbe kaphassam az „A”-s licencet.

D.Z.: Hogy állsz a vezetői engedély megszerzésével? Az oktatódat elviszed majd egy körre?

M.B. A KRESZ oktatáson már túl vagyok. Nemsokára megyek vizsgázni és utána jön a gyakorlati oktatás. Lehet, hogy az oktatómat majd elviszem egy körre, ha már megtanított vezetni! J Persze, ne higgye senki, hogy rögtön kamion kategóriára is vizsgázok. Egyenlőre csak a „B” kategória megszerzése a cél, de ki tudja? Lehet, hogy a későbbiekben majd megszerzem azt is.

 

D.Z. Idén egy teljesen új sorozatban mutatkozol be. Tűztél-e ki valami célt magadnak?

M.B.: Számomra idén az a legfontosabb, hogy minél több tapasztalatot szerezzek a sorozatban. Nem az eredmények megszerzése a cél, hanem, hogy minél többet fejlődjek.

 

Major Benedek idén a 12-es rajtszámú MAN kamionnal áll rajthoz. Hosszú évad előtt áll, hisz tíz versenyhétvégén, összesen negyven futamon kell helytállnia. Benit ismerve rajta nem fog múlni, és mind fizikailag, mind mentálisan készen áll a feladatra. Magyarország, pedig elmondhatja, hogy egy újabb tehetséggel gazdagította a nemzetközi autósport világát, és kijelenthetjük, hogy ismét mi voltunk valamiben a világon a legelsők.

 

Cikksorozatunk következő részében Kiss Norberttel készült interjút olvashatjátok!